Iskolapszichológus

Tájékoztató az iskolapszichológusi tevékenységről

Cihat Annamária

iskolapszichológus, elérhetőség: cihat.annamaria@vargaszolnok.hu

A konzultációk helyszíne

A épület II. emelet
iskolapszichológusi szoba

Konzultációra kijelölt időpontok

Hétfő: 9.00-10.40 és 13.00-15.30
Szerda: 11.00 – 14.30
Csütörtök: 11.00-14.30
Péntek: 9.00-12.00


Az iskolapszichológusi tevékenység sokrétű, a diákok, a szülők és a pedagógusok megkeresése és igénye szerint alakul. Az iskolapszichológus elsődleges célja az iskolában tanuló diákok és az ott dolgozó pedagógusok mindennapjainak segítése, a felmerülő egyéni vagy csoportos szintű nehézségek megoldása, segítő beavatkozás biztosítása. Az egyének és a csoportok (pl. osztályközösségek) életében időről időre felmerülnek kisebb-nagyobb elakadások, konfliktusok – az iskolapszichológus feladata, hogy az intézmény, a diákok és pedagógusok nehézségeinek, konfliktusainak, problémáinak megoldását elősegítse.
Az iskolapszichológust egyaránt felkeresheti a szülő, a pedagógus és a tanuló.
Az iskolapszichológust köti a titoktartási kötelezettség, a vele való találkozás pedig önkéntes. A találkozások száma az egyéni konzultációk esetében a problémától függ. Egy alkalom 45 perc időtartamú.
Az iskolapszichológia része a csoportokkal, osztályokkal való munka is, tematikus osztályfőnöki órák keretén belül pl.: tanulásmódszertan, időgazdálkodás, pályaorientáció, közösségfejlesztő feladatok.
A konzultációk általában előzetes időpont-egyeztetés alapján történnek, krízis esetén azonban bármikor kereshető az iskolapszichológus.

Kedves Diákok!


Előfordul, hogy olyan dolgok történnek az életedben, amivel nem tudsz megbirkózni. (Családi problémák, iskolai problémák, szeretett személy elvesztése, tanulási nehézség.) Bárkivel előfordulhat, hogy nem érzi jól magát a bőrében, rossz kedve van, bizonytalan magában, nehezen tud koncentrálni, nem megy a tanulás, nehezen talál barátokat, esetleg konfliktusai vannak a társaival, vagy a szüleivel. Ilyenkor jól jöhet egy beszélgetés a baráti körtől, családtól is független szakemberrel.

Fordulj hozzánk bizalommal,

 • ha fizikailag gyakran rosszul érzed magad (fáj a fejed, a hasad, hányingered van, stb.)
 • ha úgy érzed, hogy túl nagy a teher rajtad
 • ha nehezen megy a tanulás
 • ha az iskolában nem tudod kihozni magadból mindazt, amit tudsz, ha úgy érzed, semmi nem érdekel
 • ha a társas kapcsolataidban, baráti, vagy párkapcsolatodban nehézségeid vannak
 • ha bizonytalan vagy abban, merre tanulj tovább
 • ha aggódsz valaki, vagy valami miatt
 • ha nem tudsz aludni, kialvatlan vagy és állandóan fáradt
 • ha sokszor vagy ingerült, akár ok nélkül is
 • ha szokásaid hirtelen megváltoztak
 • ha hirtelen lefogytál, anélkül, hogy direkt fogyókúráznál
 • ha mélyebb önismeretre vágysz, vagy csak érdekel a pszichológia.

Kedves Szülők!


Munkám során a tanulók körében megfigyelést végezhetek, részt veszek a közösségek tevékenységében, foglalkozásokat tarthatok, konzultálok a pedagógusokkal, és hirtelen fellépő jelentősebb problémahelyzetben segítséget nyújtok. Szűréseket végezhetek, kiscsoportos vagy egyéni foglalkozásokat tartok. Lehetőség van az egyes tanulók személyre szabott segítésére is, amennyiben a szülő vagy tanuló élni kíván ezzel a lehetőséggel. Munkámmal kapcsolatban, vagy bármilyen további kérdésben forduljanak hozzám bizalommal!

Mikor érdemes felkeresni a szakembert?

 • Ha az tapasztalják, hogy gyermekük viselkedése, érzelmi és hangulati élete megváltozott (pl. figyelmetlen, szétszórt; túlzottan fáradékony; fokozottan szorong, magába zárkózik, gyakran indulatos, nehezen megközelíthető).
 • Ha úgy érzik, hogy a társas kapcsolatok területén gyermeküknek nehézségei vannak (visszahúzódik társaitól; agresszív; gyakran kerül konfliktusba társaival).
 • Ha úgy gondolják, hogy gyermekük teljesítménye a sok gyakorlás, külön óra ellenére nem felel meg a képességeinek, vagy az utóbbi időben indokolatlanul sokat romlott.

Fontos tudni, hogy az iskolapszichológussal folytatott munka nem helyettesíti a terápiás pszichológusi, illetve gyermekpszichiátriai megsegítést. Amennyiben olyan probléma/nehézség merül fel, amely nem elsősorban iskolai jellegű, az iskolapszichológus segítséget biztosít a megfelelő szakemberhez kerülésben. Az iskolapszichológusi konzultáció kezelése a szakmai etikai elvárásoknak megfelelő titoktartással és bizalommal történik.
A szülőkkel való konzultáció személyesen a fogadóórán, vagy e-mailben előre egyeztetett időpontokban történik. 16 év alatti tanulók esetében szükséges a szülőkkel folytatott konzultáció.
Szülői belegyező nyilatkozat kérhető személyesen, e-mailen keresztül.